Sokołów wycofuje z rynku parówki z szynki oraz boczek wędzony. Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła w tych produktach obecność białka soi, o czym producent nie poinformował konsumentów na etykietach tych produktów.
W zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną produktach: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów oraz Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie tych produktów nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
W stosunku do produktu: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów Producent SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.
W przypadku produktu: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g zgodnie z wyjaśnieniami producenta Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń.
W ramach działań korygujących producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.
Zalecenia dla konsumentów: Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Źródło: Główny Inspektor Sanitarny
Dodaj komentarz